Sabtu, 23 Oktober 2010

Khaira Ummatin

Umat Islam merupakan umat 'super'. Allah menggelar mereka sebagai khaira ummatin yang membawa maksud 'sebaik-baik umat' Dalam surah Ali Imran ayat 110 Allah menyatakan yang bermaksud, "Kamu adalah umat yang terbaik (khaira ummatin) yang dilahirkan bagi manusia, kamu menyuruh kepada makruf dan mencegah kemungkaran dan kamu beriman kepada Allah."

Semasa mentafsirkan ayat ini, di dalam al-Jamik li Ahkamil Quran Imam Qartubi menukilkan pandangan Imam Mujahid yang berkata, "(Kamulah umat yang terbaik) berdasarkan syarat-syarat yang terdapat dalam ayat ini" Maksudnya, kita adalah umat super sekiranya kita melaksanakan agenda-agenda yang terdapat dalam ayat ini, iaitu mengajak kepada makruf, mencegah kemungkaran dan beriman kepada Allah.

Agenda-agenda ini hanya dapat dilaksanakan oleh mereka yang mempunyai nilai hidup yang betul. Nilai hidup yang betul perlu berasaskan hujah serta dalil yang mantap. Berasaskan ramuan-ramuan ini lahirlah satu umat yang mengenali serta menyukai kebaikan dan berperanan mengajak manusia ke arah itu. Mereka juga mengenali serta membenci kemungkaran dan berperanan mencegah manusia daripadanya. Pada masa yang sama cahaya keimanan bersinar di hati sanubari mereka. Merekalah sebaik-baik umat yang dijadikan Allah bagi manusia.
sumber : Dr. Danial Zainal Abidin, 2008, Minda Muslim Super, PTS Millenia, hlm 3.
Konteks untuk seorang Pemimpin.
- Pemimpin perlu menggunakan ilmu yang ada dan mengharmonikan ilmu dari pelbagai sumber bagi memelihara rakyatnya agar dapat memimpin kepada makruf dan mencegah kemungkaran dan semua golongan wajib beriman kepada Allah SWT.
- Pemimpin perlu wujud dalam sesebuah masyarakat . Nabi Muhammad SAW – berdosalah keseluruhan penduduk di sesebuah daerah jika tiada seorang pun daripadanya tergolong dalam golongan berilmu. Sekiranya terdapat seorang sahaja yang mahir dan berilmu maka terlepaslah mereka yang lain daripada tuntutan itu.
- Nabi Muhammad SAW merupakan seorang pemimpin agung yang wajib dicontohi oleh sekalian umat. Baginda semasa hayatnya sebagai seorang pemimpin umat juga turut menimba ilmu contohnya dalam ilmu peperangan (menerima pendapat sahabat untuk berperang di luar Madinah dan mengambil ilmu peperangan dari Rom dengan membina parit semasa Perang Khandaq).
-
-Segala yang baik itu datang dari Allah SWT dan yang buruk itu datang dari diri sendiri, semoga pengisian ini dapat diperbetulkan dari masa ke semasa ...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan